”Viața copilului e mai presus de orice prejudecăți!”

Stimați părinți, profesori, elevi!
Direcția Generală Educație Telenești anunță demararea și desfășurarea Campaniei ”Viața copilului e mai presus de orice prejudecăți!”
Desfășurarea Campaniei este determinată de situația foarte gravă din cauza extinderii cazurilor de rugeolă la copii, o afecțiune care pune în pericol sănătatea fizică și mentală a generației în creștere.
Cauza apariției și extinderii acestei boli infecțioase este, de cele mai multe ori, refuzul părinților de a supune copiii procesului de vaccinare, uneori refuzul fiind din motivul unor prejudecăți nefondate.
Cu această ocazie ținem să amintim următoarele:
– In ultimii 50 de ani, vaccinarea a salvat mai multe vieți omenești decât oricare altă intervenție de sănătate.
– In lume, aproximativ 3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare.
– Imunizarea este o modalitate de protecție a organismului împotriva unor boli.
– Anumite afecțiuni pot provoca moartea copilului sau efectele lor negative pot lăsa sechele pentru tot restul vieții individului, inclusiv rugeola. De aceea este atât de importantă imunizarea organismului care începe încă din primele zile de viață ale nou-născutului.
– Persoanele care nu sunt vaccinate se pot îmbolnăvi la contactul cu microbul care determină acea boală infecțioasă, iar forma de boală este gravă, cu risc mare de complicații și chiar deces.
– Dintre persoanele vaccinate, foarte puține se îmbolnavesc, iar îmbolnăvirea va îmbrăca o formă ușoară, cu risc foarte mic de complicații.
Campania ”Viața copilului e mai presus de orice prejudecăți!” presupune:
– Desfășurarea activităților de informare a părinților despre semnificația imunizării copiilor (ore de clasă, discuții, adunări cu părinții…).
– Izolarea copiilor nevaccinați (în perioada existenței cazurilor de rugeolă) pentru a stopa extinderea bolii;
– Colaborarea cu specialiști în domeniu, atragerea lor în activitățile de informare despre importanța imunizării copiilor;
– Editarea gazetelor informative, amplasarea lor în locurile frecventate de populație în scopul informării despre importanța vaccinării împotriva bolilor infecțioase.
Direcția Generală Educație Telenești îndeamnă cadrele didactice, diriginții de clasă să se înroleze în Campania ”Viața copilului e mai presus de orice prejudecăți” pentru a participa la acțiunea nobilă de protejare a vieții și sănătății copiilor și pentru a asigura țării o generație sănătoasă!